InfoSlobode 16 a
21000 Split
Kontakt: +385 95 597 61 77
E  - mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Predsjednik: Boško Čavka
Glavni tajnik: Amar Musić
Izbornik seniorske reprezentacije:Amar Musić
Izbornik kadetske i juniorske reprezentacije:Ensar Musić


PovijestNajveći uspjeh hrvatskog dizanja: Olimpijsko zlato Nikolaja Peshalova 2000. Godine –SIDNEY

Kratka povijest i najveća dostignuća:
Hrvatski dizački savez osnovan je 1949. Godine u Zagrebu, iako prva natjecanja na našim prostorima datiraju još na početku  20. stoljeća. Dizanje je sport koji je uvršten u program prvih modernih olimpijskih igara održanih 1896. u  Ateni, i od tada, kao bazični sport prisutan je na svim Igrama do današnjih dana.
Hrvatsko dizanje jedno je od najtrofejnijih hrvatskih sportova.  Svakako, najzaslužniji za to je bugarski dizač sa hrvatskom putovnicom – Nikolaj Peshalov koji je na najprije na Olimpijskim igrama u Sidneyu 2000. godine  osvojio zlatnu medalju ( trzaj 150 kg, izbačaj 175 kg ), te četiri godine poslije na olimpijskim igrama u Ateni  broncu ( 150 kg trzaj, 185,5 kg izbačaj ). Nikolaj je od 1998. godine hrvatski državljanin, pa za hrvatsku,  osim medalja za olimpijskih igara osvaja i brojna odličja na svjetskim i europskim prvenstvima. Pod hrvatskom zastavom Peshalov je tako osvojio ukupno tri srebra i jednu broncu sa svjetskih prvenstva, te pet zlatnih, tri srebrne i jednu brončanu medalju sa europskih prvenstava.
Splitski dizač i poznati kondicijski trener Luka Radman osvojio je 1983. godine dvije srebrne medalje, jednu na Balkanskim igrama i drugu na Mediteranskim igrama u Casablanci.
Osječanin Zdenko Korpar je početkom osamdesetih četiri puta bio prvak države, osvojio je šesto mjesto na svjetskom juniorskom prvenstvu u Montrealu,  sa “balkanijada“ donio ukupno sedam odličja – sve same bronce.
Korparova karijera dosegnula je svoj zenit  1984., kad je u Konjicu u kategoriji do 100 kg podigao olimpijskim biatlonom ukupno 340 kg.
KDU Matadura iz Splta najuspješniji je hrvatski klub. Od  hrvatskog osamostaljenja osvojili su u ekipnoj konkurenciji ukupno 19 prvenstava i 17 kupova. Iz Matadure stižu i mladi dizači koji obećavaju:
Amar Musić – dva puta drugo mjesto na prvenstvu Europe U-23 na Cipru,sudionik Olimpijskih Igara u Riu 2016 na kojem je zauzeo 14. mjesto,te osvajač zlatnog odličja na Mediteranskim Igrama u Taragoni 2018.
Eni Musić - - treće mjesto sa kadetskog EP u Italiji, treći junior u Europi u Švedskoj -  izbačaj,  titula viceprvaka svijeta (izbačaj 186 kg) u juniorskoj konkurenciji  2010. godine i dva srebra U-23 u Rumunjskoj
Silvio Bijelić – treće mjesto sa europskog  juniorskog  prvenstva u Cipru 2013. Godine
Nikola Todorović osvajač zlatne medalje na Kupu Europske unije za mlade.
U našoj domovini  aktivno je ukupno 11 klubova: Split, Solin, Kaštela, Metalac ZG, Vukovar, Osijek,  Slavonija Osijek, Rijeka,Zadar, Zagreb ZG i  Dražice.